Kemi, 4.6

Hej!
Här är frågorna och svaren på frågorna på s. 70-71 (kap. 4.6):

1. Hur stor del av alla atomer på jordytan är väteatomer?
Svar: ca 90 % 
2. Varför användes väte i luftskepp förr i tiden? Varför används det inte längre?
Svar: Det användes för att det är det lättaste ämnet som finns. Det är mycket brandfarligt så därför har det ersatts av gasen helium. 
3. Vad används väte till idag?
Svar: Man kan använda det när man tillverkar margarin. Eller när man ska framställa kemikalier (som ammoniak och saltsyra), men även som bränsle i rymdraketer, det exprimenteras också att använda det som bränsle i bilar och bussar.

4. Många människor tycker att det är svårt att skilja på väte och kväve. Vilka likheter finns det mellan dem? Vilka skillnader?
Svar: Själva namnen är ju väldigt lika, vilket gör att man lätt kan blanda ihop dem. Båda två är också grundämnen där deras kemiska benämning är N2 och H2, vilka båda två slutar på en 2:a. Ingen av dem är heller någon metall men båda färglösa. En skillnad är att väte ofta är i gasform, medan kväve oftast är i flytande form

Tänk till: På jorden är vätgas ovanligt, men i solen och på den stora planeten Jupiter är den mycket vanlig. Försök förklara vad det kan bero på.
Svar: På Jupiter finns det inget syre som gör att vätgasen exploderar. Det kanske håller kvar vätgasen.... På solen vet jag inte....det är ju ett eldklot av ngt slag och eld behöver ju syre för att brinna....

Det var alla, hejdå!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0