Kemi, 5.2

Hej!
Här är frågorna och svaren till frågorna på kapitel 5.2 (s. 80-83) :

1. Vad är molekylformeln för vatten?
Svar: H2O

2. Vid vilken temperatur är vatten som tyngst?
Svar: Vid +4 grader.

3. Varför flyter is och vad har det för betydelse för livet på jorden?
Svar: Vatten fungerar precis tvärtemot andra ämnen, en liter is väger mer än en liter flytande vatten. I is ligger vattenmolekylerna i ett glest mönster, därför tar molekylerna mer plats än i flytande vatten. Resultatet blir att en liter is väger mindre än en liter flytande vatten, därför flyter isen ovanpå vattnet. Om det vore tvärtom skulle sjöarna frysa från botten och då skulle fiskarna och växterna i vattnet dö.

4. Vad menas med ytspänning och hur märker vi av den?
Svar: Ytspänning är det som gör att vattnet håller ihop sig. Om man har vatten i ett glas så går vattnet upp i kanterna på grund av ytspänningen.

5. Förklara vad som menas med vattnets värmekapacitet?
Svar: Att olika ämnen har olika lätt för att bli värmas upp och kylas ner. Vatten har hög värmekapacitet, det betyder att man måste värma vattnet mycket för att det ska bli varmt, men också att det tar längre tid innan det kallnar. Så om du badar i en sjö/ett hav så blir det kallt i luften när solen går ner (luft har låg värmekapacitet) även om vattnet fortfarande har samma temperatur.

6. Berätta hur vatten kommer upp från djupt i marken till växternas blad.
Svar: Det beror på kapillärkraften. Kapillärkraften är en förmåga hos vatten, ytspänningen som går upp på kanterna gör att vattnet i smala rör drar sig uppåt. Det är för att vattenmolekylerna inte bara drar sig till varandra utan även till molekylerna i glaset, eller vad det nu är, därför kan vattnet "klättra" uppåt.

Tänk till: På vilka sätt har du haft nytta och glädje av vattnets speciella egenskaper den senaste veckan? Försök komma på så många som möjligt.
Svar: Jag har spolat vatten ur kranen , druckit vatten, duschat i vatten, spolat toaletten med vatten, tvättat händerna med vatten...då har jag haft nytta av ytspänningen, kapillärkraften och tryck...

Det var alla!
Hej då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0