Kemi, 5.3

Hej!
Här är frågorna och svaren till testa-dig-själv-frågorna kap. 5.3 (s. 84-86)

1. Vad kallas det när en vätska blir till gas utan att den kokar?
Svar: Det kallas avdunsting.

2.
Hur ser vattenånga ut?
Svar: Vattenånga är transparant, genomskinlig, syns inte...

3. Förklara hur vatten kan avdunsta fast det är under kokpunkten.
Svar: Förklaringen finns i värmerörelserna hos molekylerna. Slumpen gör att en del molekyler får lite högre fart än andra. Så även vid rumstemeratur finns det en del molekyler som har så hör fart att de "sliter sig loss" och blir till ånga.

4. Berätta om de olika delarna i vattnets kretslopp.
Svar: Vattnet avdunstar från ett hav, en sjö, en flod eller en bäck

5. Varför kan du inte dricka samma vattenmolekyler som en dinosaurie har druckit?
Svar: För att när en blomma tar upp vattnet så går en stor mängd av det vattnet åt till fotosyntesen, alltså finns atomerna i vattenmolekylerna nu istället i sockermolekylerna. Om vi säger att det är ett äppelträd så kommer de här sockermolekylerna till ett äpple som du plockar och äter. Då bryter din kropp ner sockret och det blir vattenmolekyler igen; men inte precis samma. Vattenmolekylerna från dinosauriernas tid har passerat det här flera gånger så det finns inte en ända vattenmolekyl som är samma som då.

Tänk till: Varför finns det så lite sötvatten?
Svar:

Det var alla, hejdå!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0